Signed in as:
filler@godaddy.com
Kurumsal Dijital Sorumluluğun Uluslararası Tanımının Yedi Temel İlkesi
With many thanks to Kübra ÇALIŞKAN AKBIYIK for her verification of the translation into Turkish
KDS Manifestosu’nu desteklemek isterseniz, desteğinizi bireysel veya organizasyon olarak İngilizce web sitesi https://corporatedigitalresponsibility.net üzerinden verebilirsiniz.
2021 yılı boyunca, akademisyenler, kurumsal uygulayıcılar ve yazarlardan oluşan uluslararası bir grup, Dijital Sorumluluk yolculuğunuzda size rehberlik edecek bir dizi ilke oluşturmak adına mevcut çalışmalarını her birinden en iyi şekilde yararlanan tek bir uluslararası tanımda toplamak için işbirliği yaptı.
Kurumsal Dijital Sorumluluk (KDS), bir organizasyonun verileri ve dijital teknolojileri sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan sorumlu olarak algılanacak şekilde kullanmasına yardımcı olan bir dizi uygulama ve davranıştır.
Açık bir amaç tanımıyla birlikte hem gezegeni hem de toplumu olumlu yönde etkilemeye yönelik açık ve net bir kamu beyanı. Kanıtlarla desteklenen güçlü ve sorumlu dijital yönetişim için harekete geçme taahhüdü. Örneğin bir Dijital Etik Kurulu'nun uygulanması ve organizasyonun faaliyet gösterdiği coğrafyalarda iyileştirilmiş mevzuat, düzenleme ve etik rehberliğin aşılması ve savunulması için yönlendirilmesi.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
Organizasyonda ve genişletilmiş tedarik zincirinde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık taahhüdü, sonuçta ortaya çıkan ürün ve hizmetlerin herkes tarafından erişilebilir ve tüketilebilir olmasını sağlamak. Buna ek olarak, bu ürün ve hizmetlerin oluşturulması, teslimi ve desteklenmesinde görev alan çalışanlara sorumlu ve adil davranılması.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
Kişisel verilerin korunmasına, kimlikle dengelenmiş gelişmiş gizliliğin desteklenmesine, becerilere ve anlayışa erişimde dijital yoksulluğun ele alınmasına ve tüm toplumun dijital ürün ve hizmetlerin zararlı sonuçlarından korunmasına daha güçlü bir odaklanma.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
·Organizasyon içindeki kararların ekonomik ve toplumsal etkilerini göz önünde bulundurmak. Algoritmaların ve verilerin kurumsal kullanımına ilişkin olarak hissedarlar, çalışanlar ve tüketiciler nezdinde şeffaflık. Hem organizasyon içinde hem de dışında kazançların daha adil paylaşımı ve sürdürülebilir otomasyon yoluyla toplumlar üzerindeki ekonomik etkinin en aza indirilmesi.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
Ekolojik ve toplumsal açıdan daha iyi ürünlere yönelik tüketici talebini artırmak için adımlar atmak, daha fazla temiz teknoloji (cleantech), yeşil teknoloji (greentech), organik ve düşük atık tedarik zinciri KOBİ'lerini desteklemek ve hayata geçirmek, sürdürülebilir ve toplumsal etki girişimlerine yatırım yapmak.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri veya benzerlerine karşı kurumsal etkiyi anlamak ve raporlamak. Yenilik yapmak ve karbon dengelemenin (carbon negativity) ötesine geçmek, yenilik yapmak ve en büyük zorlukları çözmek.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
Çevresel bir BT Stratejisi uygulamak, teknolojinin sonuçlarını anlamak, enerji kullanımını yenilenebilir kaynaklara kaydırmak, etkiyi azaltmak ve en aza indirmek ve doğrulanmamış karbon dengeleme kullanımını en aza indirmek.
Bu ilke hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.
Kurumsal Sorumluluğun Merkezinde Dijital Sorumluluk, çalışanların, müşterilerin ve hissedarların itibarını ve kuruma olan güvenini korumak .
Örneğin Ethos Vakfı tarafından açıklandığı gibi, konumunuzu kamuya açıklayan Dijital Sorumluluk Kuralları (Digital Responsibility Code) oluşturarak ve bunlara bağlı kalarak kamuoyu güvenini kazanmayı kolaylaştırın ve kazanın.
Kurumsal Amacı Tanımlayın ve Hemfikir Olun ve Dijital Çağda Sosyal Değer ve Sürdürülebilirliği desteklemek için uyumu göz önünde bulundurun. Çalışanların ve liderlerin sorumlu eylemlerini mümkün kılan bir organizasyon kültürü oluşturun.
Güçlü Bir Dijital Yönetişim Uygulayın, örneğin yapısı ve yönetişimine gereken özeni göstererek bir Dijital Etik Kurulu oluşturun.
Her bir coğrafya ile pazar (örn. veri/yapay zeka) ve sertifikasyonlara (örn. çevrimiçi güvenlik/emniyet) yönelik uygun yasal, düzenleyici ve etik kurallara bağlı kalarak, bunların geliştirilmesini savunarak ve görünürlüğünü artırarak Daha Güçlü Sorumlu Düzenlemeleri Savunun ve Ötesine Geçin.
Adalet, Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık, müşteriler ve çalışanlar gibi farklı paydaşları dijital teknolojilerin ve hizmetlerin kullanımına etkin bir şekilde dahil etme ihtiyacını doğurur.
Yenilikçi, Erişilebilir ve Kapsayıcı Ürün ve Hizmetler
Adalet, Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı Teşvik Edin
Sorumlu İstihdam Hakları
Verileri ve kişisel gizliliği koruyun, insanların katılımına ve becerilerini geliştirmelerine izin verin ve itibar ve güveni artırmak için zarardan koruyun.
Güçlü Gizlilik Uygulayın
Sorumlu Veri Uygulamalarını Hayata Geçirin
Dijital Olgunluk Becerilerinin Desteklenmesi
Dijital Refahın Desteklenmesi
Organizasyon içindeki kararların ekonomik ve toplumsal etkisini göz önünde bulundurmaya yönelik itibar ihtiyacı .
Sürdürülebilir ve Sorumlu Otomasyon için Plan Yapın
Doğrulanabilir 3. Taraf Verileri ve Algoritmaları ile Paydaşlarla Şeffaflık
Dijital Ekonomik Faydaları İlgili Paydaşlarla Paylaşın
İlerlemenizi hızlandırmak için ortaya çıkan temiz teknoloji ve karbon ekonomisinden yararlanın ve destekleyin.
Sürdürülebilirlik / Çevre / Etki Getirilerine Yatırım Yapın
Doğrulanabilir Karbon Dengelemesi (Offset) Kullanın
Sürdürülebilir Tüketici Davranışlarını Hızlandırın ve Yenilik Yapın
Dijital ürün ve hizmetleri kullanarak gezegen üzerinde organizasyonel kapsamınızdan daha olumlu bir etki yaratmak için Karbon Sıfır veya Karbon Negatif'ten Gezegen Pozitif'e geçmek.
İşin Etkisini 3. Taraf Etki Değerlendirmelerine Göre Raporlayın
Yenilik Yapın ve Kurumsal Sınırların Ötesinde Olumlu Etki Yaratın
Karbon Sıfır veya Karbon Negatif ve Net Sıfır’a doğru ilerlerken organizasyonunuzun etkisini azaltın.
Çevresel Bir BT Stratejisi Uygulayın
Ölçün, Raporlayın, Enerji kullanımını En Aza İndirin ve Yenilenebilir Enerjiye Geçin
Please see English version for narrative explaining the creation of the International CDR Manifesto
Fig. 1 : Michael Wade (MIT Sloan Review, 2020)
Copyright © 2023 Corporate Digital Responsibility - All Rights Reserved.