Cele șapte principii de bază ale definiției internaționale a Responsabilității Digitale Corporative
With many thanks to Nicoleta Raportaru and Ioana Puricel for their help with translation into Romanian
Dacă doriți să susțineți Manifestul RDC, vă puteți oferi sprijinul ca persoană fizică sau ca organizație pe site-ul în limba engleză https://corporatedigitalresponsibility.net
Pe parcursul anului 2021, un grup internațional de cadre universitare, practicieni corporativi și autori publicați au colaborat pentru a combina lucrările lor existente într-o singură definiție internațională care reunește cele mai bune elemente din fiecare pentru a construi un set de principii care să ghideze organizatii si persoane fizice interesate în domeniul responsabilității digitale.
Responsabilitatea digitală corporativă (RDC) este un set de practici și deprinderi care ajută o organizație să utilizeze datele și tehnologiile digitale în moduri care sunt percepute ca fiind responsabile din punct de vedere social, economic și ecologic.
O declarație publică clară și neechivocă a intenției de a avea un impact pozitiv atât asupra planetei, cât și asupra societății, împreună cu o definiție clară a scopului. Un angajament de a promova o guvernanță digitală puternică și responsabilă, evidențiată, de exemplu, prin implementarea unui consiliu de etică digitală, precum și prin promovarea avansării și prin susținerea îmbunătățirii legislației, reglementărilor și orientărilor etice în zonele geografice în care operează organizația.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Un angajament față de echitate, diversitate și incluziune în cadrul organizației și al lanțului de aprovizionare extins, asigurându-se că produsele și serviciile rezultante sunt accesibile și consumabile de către toți. În plus, angajații implicați în construirea, furnizarea și susținerea acestor produse și servicii să fie tratați în mod responsabil și echitabil.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Un accent mai puternic pe protecția datelor cu caracter personal, pe sprijinirea unei mai bune politici de confidențialitate care să fie echilibrate cu identitatea, pe adresarea sărăciei digitale cu referință la accesul la competențe și înțelegere și pe protejarea întregii societăți de consecințele dăunătoare ale produselor și serviciilor digitale.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Luarea în considerare a impactului economic și societal al deciziilor din cadrul organizației. Transparența în ceea ce privește utilizarea organizațională a algoritmilor și a datelor, atât cu acționarii, cât și cu angajații și consumatorii. Împărțirea mai echitabilă a câștigurilor atât în interiorul, cât și în exteriorul organizațiilor și reducerea la minimum a impactului economic asupra comunităților prin automatizare durabilă.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Luarea măsurilor necesare pentru a îmbunătăți cererea consumatorilor de produse mai bune din punct de vedere ecologic și social. Spijinirea și incubarea unui număr mai mare de IMM-uri (Întreprinderi mici și mijlocii) care operează în tehnologia curată, în tehnologia verde și în cea organică cât și a celor care au un lanț de aprovizionare ce produce un conținut redus de deșeuri. Investirea în inițiative sustenabile și cu impact societal.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Înțelegerea și raportarea impactului corporativ în raport cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU sau altele similare. Inovarea și depășirea negativității carbonului, pentru a inova și a rezolva cele mai mari provocări.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Implementarea unei strategii IT ecologice , înțelegând consecințele tehnologiei, trecerea la utilizarea energiei către surse regenerabile, atenuarea și minimizarea impactului și reducerea la minimum a utilizării de compensații.
Click aici pentru mai multe detalii despre acest principiu
Utilizarea termenului de responsabilitate digitală corporativă (RDC) a crescut de la prima apariție regulată în definițiile emergente în Europa începând din jurul anului 2018 și până în prezent. Acesta a fost deosebit de răspândită în regiunea DACH, multe organizații din Germania și Elveția fiind implicate activ. În timpul pandemiei, s-a răspândit și mai departe, cu referințe regulate care au apărut în țări atât de îndepărtate precum Coreea de Sud, China, SUA și restul Europei.
Multe dintre definițiile publicate sunt strâns aliniate în proporție de 80-90%, deși câteva dintre ele aduc un factor suplimentar important care merită în mod clar să fie luat în considerare. Ceea ce au toate în comun este recunoașterea faptului că este responsabilitatea companiilor de a spori impactul pozitiv al digitalului asupra societății și de a-l minimiza pe cel negativ, dincolo de obligațiile legale.
Scopul acestui document, care conține o evoluție a definiției RDC, un infografic și un set de principii, este de a agrega conținutul din multiplele definiții într-o formă care ar putea fi descrisă ca un manifest RDC - realizat în colaborare cu o serie de persoane implicate în producerea inițială a conceptului și în unificarea limbajului internațional în jurul RDC.
Printre autorii (în ordine alfabetică listați mai jos) acestui document colaborativ se numără trei dintre autorii definițiilor originale ale RDC citate în mod regulat, precum și alții care se află în mod regulat în mijlocul evoluției sale continue:-
Premisa RDC este că tehnologiile digitale pot fi utilizate pentru a crea un impact pozitiv pentru noi toți. Am văzut în mod clar acest lucru în timpul pandemiei. Unde am fi fost fără posibilitatea ca o parte semnificativă a forței de muncă să poată lucra eficient de acasă, folosind instrumente de colaborare precum Zoom și Teams, conectate prin conexiuni de bandă largă de mare viteză; să ne facem cumpărăturile de la supermarket online, să ne consultăm medicul printr-o aplicație sau multe alte exemple. Cu toate acestea, contraargumentul ar putea fi că viața noastră privată nu a fost niciodată mai amenințată, că parolele noastre sunt din ce în ce mai expuse în atacurile cibernetice și în scurgerile de date, iar știrile false și teoriile conspiraționiste amplificate amenință democrația. RDC a fost creat pornind de la ipoteza conform căreia corporațiile au o responsabilitate mai mare de a crea rezultate mai pozitive pentru societate și planetă și de a atenua impactul utilizării necorespunzătoare sau abuzive a tehnologiei digitale.
Dar, înainte de a explora RDC mai în detaliu, este important să ne extindem asupra termenului "digital". De fapt, doar "Ce inseamna digital?".
MCA (în Marea Britanie) a definit Digitalul în 2014 ca parte a Anului lor Digital, a cărui esență este cel mai bine redată astfel: "Digitalul creează un nou capitalism, cu noi oportunități și noi provocări". În diferite etape ale ceea ce considerăm acum ca "revoluția digitală", Digitalul a fost perceput în mod diferit de diferite tipuri de organizații:
În prezent, considerăm că Digitalul este o combinație de agilitate și flexibilitate, acea mentalitate "născută în web", care utilizează tehnologiile emergente care creează, procesează și face schimb de date pentru a livra produse și servicii către consumatori. Aceste "tehnologii" includ cloud-ul, mobilitatea, internetul lucrurilor, blockchain, quantum, automatizarea, învățarea automată,inteligența artificială și multe altele. "Produsele și serviciile" pot fi disruptive, mai eficiente, mai ieftine, mai ușor de accesat.
În plus, ritmul de schimbare al acestor tehnologii, combinat cu organizațiile care operează cu un ritm mai alert în furnizarea de produse și servicii disruptive sau inovatoare, este de așa natură încât s-a dovedit dificil pentru oameni să țină pasul - atât în ceea ce privește adoptarea acestor produse, cât și în ceea ce privește capacitatea angajatorului și a angajatului (în întreprinderile tradiționale) de a dezvolta noi competențe.
Acest partaj digital perceput ca fiind în creștere (considerat nu doar ca acces la conectivitate în bandă largă, ci ca fiind capabil să acceseze gama de tehnologii, instrumente și competențe necesare) a fost cel care a dus la crearea Responsabilității digitale corporative, cel puțin în ceea ce privește evoluția definiției conferite de Atos/Worldline.
Cu toate acestea, este corect să spunem că ideea a evoluat din mai multe perspective. Din punctul de vedere al întreprinderilor digitale (în special al GAFA), ar putea fi nevoia emergentă pentru o mai bună responsabilitate socială a întreprinderilor TIC de la apariția internetului. În plus, ați putea lua în considerare perspectiva jurisdicției care considera noi opțiuni de afaceri și societale odată cu digitalizarea și necesitatea unor legi blânde (sau a unor îndrumări privind etica digitală) ca o completare a reglementării (a se vedea inițiativa CDR a Agenției Federale pentru Justiție și Protecția Consumatorilor din Germania). Și, ceea ce este important, din perspectiva sustenabilității, a devenit din ce în ce mai evident că efectele ecologice ale dezvoltării digitale (de exemplu, centrele de date, algoritmii criptografici etc.) au fost ignorate pentru mult timp.
(1) Asociația Consultanților în Management (MCA) - Asociație profesională din Marea Britanie
Cea mai mare parte a atenției și a evoluției RDC a fost concentrată în regiunea DACH (Germania, Austria, Elveția) din Europa. Acest lucru a pornit de la interesul inițial al guvernului german (Ministerul Federal al Justiției și Protecției Consumatorilor), care a fost apoi depășit de asociațiile de afaceri, adesea dominate de sectorul tehnologic. A existat un interes și o utilizare mai largă a termenului RDC în zone geografice adiacente, cum ar fi Polonia și Italia. În alte părți, în special în Regatul Unit și Franța, se pune accentul pe părțile componente ale RDC (de exemplu, responsabilitatea față de mediu plus etica digitală), mai degrabă decât pe viziunea holistică a RDC în sine. Cu toate acestea, în 2021, am observat un interes mai larg, Samsung (Coreea de Sud) angajându-se față de RDC într-o declarație din ianuarie, iar în China și în SUA au început să apară articole.
Multe dintre aceste inițiative au avut tendința de a fi restrânse în țara de activitate. De exemplu, Asociația Germană pentru Economia Digitală (BVDW) a definit recent RDC ca parte a așa-numitei activități "CDR Building Bloxx", dar, deși printre membrii săi se numără o serie de întreprinderi internaționale, aceasta este foarte concentrată pe Germania și pe ocuparea forței de muncă și poziția economică din Germania. În mod similar, excelentul document privind RDC elaborat de Ethos Fund din Elveția se axează pe relația dintre fondul de investiții și o serie de întreprinderi elvețiene de top (din nou, internaționale) - într-adevăr, poate că merită menționată și Inițiativa digitală elvețiană, care, deși nu este catalogată drept RDC, desfășoară o activitate interesantă în ceea ce privește certificarea utilizării adecvate a datelor și se concentrează pe securitate și confidențialitate.
Există câteva activități excelente coordonate la nivel mondial și regional, dar acestea tind să fie mai degrabă pentru una dintre părțile componente ale RDC, decât pentru RDC în sine. De exemplu, Forumul Economic Mondial se concentrează în prezent foarte mult pe Inteligența Artificială Etică (condusă de Kay Firth-Butterfield), iar Programul de Mediu al ONU desfășoară o activitate excelentă în ceea ce privește transformarea digitală globală, având, de asemenea, un rol-cheie în Coaliția pentru Sustenabilitatea Digitală a Mediului (CODES), lansată recent. Este, de asemenea, relevant de remarcat faptul că există o serie de alte mișcări sau grupuri adiacente embrionare care au obiective similare cu RDC, deși nu folosesc termenul în mod explicit - de exemplu Digital with Purpose și Tech for Good.
Prin urmare, intenția acestui document și agregarea celor mai bune dintre diferitele definiții este simplă: să ofere o perspectivă globală asupra a ceea ce poate fi RDC, și a modului în care organizațiile îl pot utiliza ca un cadru holistic pentru a descrie ceea ce fac atât în cadrul activității lor, cât și, mai ales, în afara acesteia - determinându-le să se gândească mai mult la impactul pozitiv pe care îl pot avea utilizând tehnologiile digitale pentru a inova în vederea soluționării provocărilor societății.
După cum s-a menționat anterior, toate definițiile sunt în mare măsură aliniate și sunt eficiente pentru a ajuta o întreprindere să se gândească la responsabilitățile sale corporative în contextul tehnologiilor și serviciilor digitale. Abordarea pe care am adoptat-o este de a nu reinventa, ci de a suprapune cele mai bune părți ale fiecăreia dintre definiții peste principiile existente. În acest context, am revenit la principiile inițiale ale responsabilității corporative (RC, și anume economic, ecologic și societal), dar le-am analizat în mod specific prin prisma digitală. Odată cu CDR, perspectivele CR s-au extins și includ efectul în sfera digitală. Există diverse sugestii privind modul în care perspectiva digitală interacționează cu cele trei tradiționale. Într-un "model cvadruplu", cea de-a patra sferă, cea digitală, tocmai a fost adăugată la cele trei sfere - economică, ecologică și socială.
Într-o variație a acestui model, Michael Wade (a se vedea figura 1) a propus un model în care cel de-al patrulea cerc - tehnologic - funcționează în esență ca un filtru pentru cele trei, deoarece tehnologia (și digitalul) este întrețesută de tot ceea ce există în lumea digitală de astăzi.
Sugerăm că simpla adăugare a unei a patra dimensiuni alături de celelalte nu ar face dreptate efectelor de mare anvergură ale digitalizării, care formează o contraparte a lumii fizice. Prin urmare, sugerăm, pe baza lucrărilor realizate de Dr. Saskia Dörr (2021), un model CDR integrat cu efecte sociale, ecologice și economice care să arate impactul lor în cadrul lumii fizice și/sau digitale. Acest lucru evidențiază faptul că impactul activităților digitale nu rămâne în lumea digitală și că efectele din lumea digitală și fizică se influențează reciproc.
Amploarea unora dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent este de așa natură încât nu este suficient să considerăm doar limitele organizației ca fiind responsabilitatea directorilor de a face diferența. De exemplu, deși este important ca o întreprindere să recunoască responsabilitatea de a atenua propriul efect asupra mediului, provocarea este de o asemenea amploare încât este nevoie ca multe dintre ele să meargă mai departe (dincolo de "Net Zero" sau "Carbon Negativ") și să inoveze pentru a crea produse și servicii care au un impact social sau ecologic dincolo de impactul organizației în sine. În plus, am putea spune ceva similar despre etica digitală, recunoscând că este un lucru să fii conform cu GDPR ca organizație, dar este cu totul altceva să ai un impact pozitiv asupra modului în care sunt gestionate datele personale pentru întreaga societate, de exemplu, prin susținerea unei legislații îmbunătățite sau prin furnizarea de produse îmbunătățite. În concluzie, trebuie să privim în mod explicit impactul extern, la fel de mult ca și asigurarea ordinii casei organizaționale interne.
Figura 1: Michael Wade (MIT Sloan Review, 2020)
Merită să atragem atenția asupra definiției Ethos a RDC, deoarece este condusă din perspectiva unei persoane care ia decizii de investiții în numele societății (fonduri de pensii). Există câteva puncte excelente care rezultă din aceasta și care merită să fie incluse, cel mai important dintre ele fiind cerința ca Consiliul de administrație să aibă un Cod de responsabilitate digitală public. Mai degrabă decât să fie alocat unei anumite părți a cuadrantului, acest prim principiu director al definiției Ethos pare să fie central pentru toate.
Legat de existența codului este principiul de a publica acest cod într-o manieră complet transparentă și, nu numai atât, ci și de a aplica acest principiu la toate utilizările de date și tehnologii precum AI - în esență, transparența AI explicabilă. Cuvântul cheie aici este transparență și credibilitatea afirmațiilor publice făcute. Având în vedere că raportarea ESG este din ce în ce mai importantă și că evaluarea comparativă caută să treacă dincolo de balivernele de pe piață și de spălarea digitală și să ajungă la realitate, transparența aderării la acest cod va fi o componentă cheie și, din acest motiv, am adăugat transparența la cadranul economic al RDC.
Consiliul de administrație trebuie să se asigure că societatea are un Cod de responsabilitate digitală care să acopere principalele probleme cu care se confruntă societatea și să evalueze importanța lor în raport cu sectorul de activitate și cu caracteristicile specifice ale societății. Consiliul de administrație este responsabil pentru acoperirea tuturor aspectelor digitale și pentru verificarea anuală a relevanței acestei acoperiri. Codul ar trebui să acopere cel puțin următoarele aspecte:
Ca parte a creării definiției RDC în cadrul activității Atos (și Worldline), în 2017 a fost realizat un sondaj global cu privire la modul în care oamenii se simt în legătură cu tehnologia. Acesta a încercat în mod specific să înțeleagă care sunt modelele care au dus la o adopție de succes și unde frica sau lipsa de încredere era mai mare. În esență, rezultatele pot fi rezumate astfel: oamenii se simțeau cel mai confortabil acolo unde produsele erau extrem de convenabile - simplu de utilizat, economiseau timp - sau unde aveau un potențial beneficiu personal pentru sănătate. În sens mai larg, acest lucru a dus la o concentrare puternică în definiția RDC în ceea ce privește accesibilitatea produselor și la un accent pe bunăstarea digitală. În unele dintre discuțiile legate de RDC, accentul se pune pe prevenirea utilizării abuzive sau necorespunzătoare a datelor cu ajutorul tehnologiilor digitale, dar este important să se ia în considerare, în general, crearea pozitivă a produselor și soluțiilor care ajută la orientarea rezultatelor în direcția corectă. Din acest motiv, bunăstarea digitală este inclusă în plus față de "proiectarea produselor centrate pe utilizator, accesibile și convenabile".
Având în vedere că evenimentele climatice domină știrile, dincolo de pandemia din 2021, este acum clar că este imposibil să se separe sustenabilitatea societală de sustenabilitatea planetei. Acest mare accent pus pe aspectul de mediu al RDC recunoaște, de asemenea, accelerarea atenției și a interesului în acest domeniu, pe fondul revitalizării Acordului de la Paris, a COP26 și a impulsului pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU până în 2030. Acest aspect a fost o lacună în definiția formalizată de Atos, dar a fost reprezentat în majoritatea celorlalte definiții.
În definiția lui Michael Wade, accentul inițial al acestui cadran era pus ferm pe activitățile din interiorul limitei organizaționale - și anume reciclarea tehnologiei deșeurilor, eliminarea corespunzătoare și utilizarea energiei regenerabile, toate acestea fiind absolut esențiale. Cu toate acestea, acesta este un domeniu care se dezvoltă rapid, iar pandemia a accelerat interesul și concentrarea asupra lui în ultimele câteva luni, ajutat de o serie de noi inițiative, cum ar fi European Green Deal, semnat recent de 26 de firme de tehnologie.
Prima adăugire importantă la cadranul Mediul intern este utilizarea tehnologiilor digitale (IOT, percepția AI, cum ar fi OCR, NLP etc.) pentru a agrega date și rapoarte care să permită crearea de tablouri de bord în timp real în întreprinderi, care să le permită să gestioneze eficient orice proiect prin prisma impactului asupra mediului. Am văzut acest lucru în cazul unor organizații internaționale majore care și-au luat angajamente importante în ceea ce privește neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon sau, într-adevăr, în unele cazuri, carbonul negativ.
Cel de-al doilea set, care se bazează pe principiile din secțiunea anterioară, se referă la utilizarea tehnologiilor digitale pentru a inova și a crea produse care au un impact pozitiv asupra mediului - fie că este vorba despre schimbările climatice, biodiversitate sau durabilitatea resurselor. În acest sens, "Inovarea prin utilizarea tehnologiilor digitale pentru crearea de produse și servicii cu impact asupra mediului" a fost, de asemenea, adăugat, înglobând unele dintre activitățile Tech for Good și inovațiile colaborative observate la nivel global. Acest lucru recunoaște activitatea Programului ONU pentru Mediu (ca parte a CODES, dar și în nume propriu) de a lucra cu comunitățile și întreprinderile pentru a crea produse și servicii în jurul propriului său program de transformare digitală distribuită masiv.
Cea mai mare întrebare cu privire la RDC în forma sa embrionară a fost dacă acesta va rămâne un concept academic sau va trece la adoptarea în masă de către întreprinderi. În acest sens, este esențial să existe un motiv convingător pentru schimbare - cum ar putea genera creșterea veniturilor, îmbunătățirea marjelor? În esență, cum este exprimată nevoia de schimbare în contextul modelelor economice pe care le cunoaștem de câteva decenii.
Fără îndoială, se pregătește o schimbare. Am menționat deja Ethos mai devreme ca exemplu de organizație care caută să ia decizii de investiții bazate pe capacitatea organizațiilor de a-și descrie operațiunile în impactul durabil pe care îl au asupra lumii. Într-adevăr, acele organizații care au acum un punctaj mai mare în ceea ce privește ESG au deja consecințe pozitive, de exemplu, un acces mai ieftin la capital. În plus, impactul scorurilor scăzute în materie de ESG este, de asemenea, mai evident, în ceea ce privește impactul asupra reputației și dificultatea de a atrage talentele mileniului.
Asistăm la dezbateri vizibile cu privire la impozitarea și reglementarea big tech, acoperite în parte în cadranul economic al definiției lui Michael Wade, așa cum a fost accentul pus pe lanțurile de aprovizionare durabile și transparente și considerațiile cu privire la automatizarea durabilă - menținând un accent puternic pe evoluția forței de muncă dincolo de activitatea imediată. Completarea sugerată este Investițiile cu impact social, recunoscând creșterea recentă a obligațiunilor cu impact social (SIB) și a obligațiunilor cu impact asupra dezvoltării (DIB). Deși nu este necesar ca acestea să fie întotdeauna activate digital, este clar că tehnologiile digitale și analiza datelor (utilizate în mod etic) au un rol important în ceea ce privește schimbarea reală a peisajului economic, pe măsură ce acesta continuă să evolueze.
În final, acest lucru introduce, de asemenea, un alt element important, pe care propunem de fapt să îl adăugăm la centrul cu responsabilitatea de a împărtăși Codul de responsabilitate digitală, și anume alinierea cu scopul definit al organizației. Multe organizații se află în plin proces de revizuire și redefinire a scopului lor, astfel încât să întărească legătura dintre fiecare dintre ele, clienții, comunitatea și, mai ales, colegii lor.
Fiecare parte trebuie să aibă încredere și încredere în implementarea acestor schimbări pentru a face cu adevărat o diferență. Am trăit un deceniu de diverse curbe de hype marketing - cloudwashing, greenwashing și multe altele. Acum, organizațiile nu numai că trebuie să spună ceea ce trebuie, dar trebuie să și pună în aplicare pentru a se asigura că toate părțile interesate - indiferent dacă este vorba de o organizație din sectorul public sau privat - văd și simt schimbarea și își acordă încrederea într-o organizație care a reușit să își conducă cu succes transformarea pentru a crea un impact pozitiv asupra sustenabilității planetei și societății noastre.
O serie de definiții și inițiative ale CDR au fost deja menționate în textul de mai sus. Pentru a fi complete, următoarele sunt, de asemenea, active la nivel geografic local.
CDR Kodex de către inițiativa CDR (Germania)
Nouă principii prezintă obiectivele CDR și sprijină companiile în alegerea măsurilor. Acestea sunt completate de cinci domenii de acțiune: Manipularea datelor, Educație, Protecția climei și a resurselor, Implicarea și incluziunea angajaților. CDR Kodex a fost elaborat de către corporațiile membre ale inițiativei CDR și publicat în 2021. Toți membrii se angajează să respecte principiile și să raporteze cu privire la acestea. Acesta este moderat de Ministerul Federal German al Justiției și Protecției Consumatorilor și se adresează nu numai factorilor de decizie din economie, politică și societate, ci și consumatorilor.
Există o serie de alte mișcări/inițiative sau scheme care au obiective similare cu RDC, și anume crearea unor rezultate mai pozitive pentru societate și planetă cu ajutorul tehnologiei și utilizarea adecvată a datelor. Acestea includ, fără o anumită ordine, următoarele: -
- Tech for Good
- Digital with Purpose (Digital cu scop)
- ForHumanity (Pentru umanitate)
Digitalul în centrul responsabilității corporative, protejând reputația și încrederea în organizație a angajaților, clienților și acționarilor.
Facilitați și câștigați încrederea publicului prin stabilirea și aderarea la un Cod de responsabilitate digitală care să declare public poziția organizației, de exemplu, așa cum este descris de Ethos Fund.
Definiți și aprobați scopul corporativ și luați in considerare alinierea pentru a sprijini valoarea socială și sustenabilitatea în era digitală. Construiți o cultură organizațională care să permită acțiuni responsabile ale angajaților și liderilor.
Puneți în aplicare guvernanțe digitale solide, de exemplu, prin formarea unui consiliu de etică digitală, acordând atenția cuvenită componenței și guvernanței acestuia.
Depășiți și promovați unele reglementări responsabile mai puternice, prin aderarea la acestea, prin promovarea evoluției și creșterea vizibilității normelor juridice, de reglementare și etice adecvate pentru fiecare zonă geografică și piață (de exemplu, date/AI), certificări (de exemplu, securitate/siguranță online).
Justiția, echitatea, diversitatea și incluziunea determină necesitatea de a implica în mod eficient diferite părți interesate, cum ar fi clienții și angajații, în utilizarea tehnologiilor și serviciilor digitale.
Produse și servicii inovatoare, accesibile și incluzive
Promovați justiția, echitatea, diversitatea și incluziunea
Drepturi de angajare responsabile
Protejați datele și confidențialitatea personală, încurajați oamenii să se implice și să dezvolte competențe și protejați-i de prejudicii pentru a îmbunătăți reputația și încrederea.
Implementați o politcă de confidențialitate puternică
Implementați practici responsabile în materie de date
Promovarea competențelor de maturitate digitală
Promovarea bunăstării digitale
Necesitatea reputațională de a lua în considerare impactul economic și societal al deciziilor din cadrul organizației.
Plan pentru o automatizare durabilă și responsabilă
Transparență față de părțile interesate cu date și algoritmi verificabili de la părți terțe
Împărtășirea beneficiilor economice digitale cu părțile interesate relevante
Pentru a vă accelera progresul, accesați și susțineți economia emergentă a tehnologiilor ecologice și a carbonului.
Investiți în sustenabilitate / mediu / impact
Utilizați compensarea verificabilă
Accelerarea și inovarea comportamentelor durabile ale consumatorilor
Pentru a trece de la Carbon Zero sau Carbon Negativ la Planeta Pozitivă, pentru a crea un impact pozitiv asupra planetei mai mare decât cel al organizației dvs. cu ajutorul produselor și serviciilor digitale.
Raportați impactul activității în raport cu evaluările de impact ale părților terțe
Inovare și impact pozitiv dincolo de granițele corporative
Pentru a atenua impactul organizației dvs. pe măsură ce vă îndreptați către Carbon Zero sau Carbon Negativ și Net Zero
Implementarea unei strategii IT de mediu
Măsurați, raportați, minimizați consumul de energie și treceți la energie regenerabilă
Copyright © 2023 Corporate Digital Responsibility - All Rights Reserved.