Els Set Principis Fonamentals de la Definició Internacional de la Responsabilitat Digital Corporativa
With thanks to Sergi Capape for this translation into Catalan
Si desitja donar suport al Manifest de l’RDC, pot fer-ho a títol individual o com organització al lloc web (en anglès) https://corporatedigitalresponsibility.net
Al 2021, un grup d’acadèmics, professionals de l’empresa i autors han col·laborat per agrupar el seu treball existent en una definició internacional única que extreu el millor de cadascun per a construir un conjunt de princips per a guiar-lo en el seu viatge de Responsabilitat Digital.
La Responsabilitat Digital Corporativa (RDC) és un conjunt de pràctiques i comportaments que ajuden a una organització a utilitzar les dades i les tecnologies digitals de manera que es percebi com social, econòmica i ambientalment responsable.
Una declaració pública clara i inequívoca de la intenció d’influir positivament en el planeta i la societat, juntament amb la claredat d’objectius. Un compromís per a impulsar una governança digital sòlida i responsable, evidenciat, per example, per la posada en marxa d’un Consell d’Ètica Digital i impulsant i advocant per la millora de la legislació, la regulació i l’assessorament ètic en les geografies en les que opera l’organització.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Un compromís amb l’equitat, la diversitat i la inclusió en l’organització i en la cadena de subministre ampliada, garantitzant que els productes i serveis resultants siguin accessibles i consumibles per tot el món. A més a més, que els empleats que participen en la creació, el subminstre i el suport d’aquests productes i serveis rebin un tractament responsable i just.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Una major atenció a la protecció de les dades personals, donant suport a la millora de la privacitat equilibrada amb la identitat, abordant la pobresa digital en l'accés a les competències, i la comprensió i la protecció de tota la societat contra les conseqüències perjudicials dels productes i serveis digitals.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Consideració de l'impacte econòmic i social de les decisions dins de l'organització. Transparència per part de les empreses en l'ús d'algorismes i dades amb accionistes, empleats i consumidors. Repartiment més just dels guanys tant dins com fora de les organitzacions, i minimització de l'impacte econòmic negatiu en les comunitats a través de l'automatització sostenible.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Adoptar mesures per a augmentar la demanda de productes ecològics i socialment millors per part dels consumidors, secundar i incubar més PIMES de tecnologies netes, verdes, orgàniques i de baix nivell de residus en la cadena de subministrament i invertir en iniciatives sostenibles i d'impacte social.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Comprendre i informar de l'impacte empresarial en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU (UN, per les seves sigles en anglès) o similars. Innovar i anar més enllà de l'objectiu de ser carboni negatiu, per a innovar i resoldre els majors reptes.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
Posar en marxa una estratègia de serveis TI mediambiental, comprendre les conseqüències de la tecnologia, canviar l'ús d'energia a les renovables, mitigar i minimitzar l'impacte, i minimitzar l'ús de les compensacions de carboni.
Clica aquí per conèixer més detalls sobre aquest principi.
L'ús del terme Responsabilitat Digital Corporativa (RDC, CDR per les seves sigles en anglès) ha crescut des que va aparèixer per primera vegada regularment en les definicions que sorgeixen en tota Europa des d'al voltant de 2018 fins a l'actualitat. Ha estat especialment freqüent en la regió formada for Alemanya, Àustria i Suïssa (DACH), amb moltes organitzacions a Alemanya i Suïssa que participen activament. Durant la pandèmia, s'ha estès més enllà amb referències regulars que sorgeixen en països tan llunyans com Corea del Sud, la Xina, els Estats Units i la resta d'Europa.
Moltes de les definicions publicades coincideixen en el 80-90% de la definició, encara que vàries aporten un important factor addicional que és clarament digne de consideració. El que totes tenen en comú és el reconeixement que és responsabilitat de les empreses potenciar els impactes positius socials del digital i minimitzar els negatius més enllà de les obligacions legals.
L'objectiu d'aquest document, que conté una evolució de la definició d’RDC, una infografia i un conjunt de principis, és combinar el contingut de les múltiples definicions en una forma que podria descriure's com un manifest d’RDC - produït en col·laboració amb diversos dels quals van participar en la producció original del concepte i unificant el llenguatge internacional entorn d’RDC.
Entre els autors d'aquest document de col·laboració (en ordre alfabètic) es troben tres de les definicions originals d’RDC que se citen amb regularitat, i altres que es troben enmig de la seva contínua evolució:
La premissa de l’RDC és que les tecnologies digitals poden utilitzar-se per a crear impactes positius per a tots nosaltres. Ho hem vist clarament durant la pandèmia. On estaríem sense la possibilitat que una part important de la plantilla pogués treballar eficaçment des de casa utilitzant eines de col·laboració com a Zoom i Teams, connectada a través d'enllaços de banda ampla d'alta velocitat; fer la compra en el supermercat per Internet, consultar al nostre metge a través d'una aplicació o molts altres exemples. No obstant això, la contrapartida podria ser que la nostra privacitat està més amenaçada que mai, les nostres contrasenyes estan cada vegada més exposades als ciberatacs i les filtracions de dades, i les notícies falses i les teories conspiratives estan amenaçant la democràcia. L’RDC es va crear a partir de la hipòtesi que les empreses tenien una major responsabilitat per a crear resultats més positius per a la societat i el planeta, i per a mitigar l'impacte del mal ús o l'abús de la tecnologia digital.
Però abans d'explorar l'RDC amb més detall, és important ampliar el terme "digital". De fet, què és el digital?
2.1 Què és el digital
La MCA[1] (al Regne Unit) va definir el terme Digital en 2014 com a part del seu Any de la Tecnologia Digital, l'essència de la qual es resumeix de la següent manera: "La tecnologia digital està creant un nou capitalisme, amb noves oportunitats i nous reptes". En diverses etapes del que ara considerem "la revolució digital", la tecnologia digital ha estat percebuda de manera diferent per diferents tipus d'organitzacions:
Avui dia considerem que el digital és la combinació d'agilitat i flexibilitat, aquesta mentalitat "nascut en la xarxa", que utilitza tecnologies emergents que creen, processen i intercanvien dades per a oferir productes i serveis al consumidor. Aquestes "tecnologies" inclouen el núvol, la mobilitat, la internet de les coses, la cadena de blocs, la quàntica, l'automatització, l'aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial, etc. Els "productes i serveis" poden ser disruptius, més eficients, més barats i de més fàcil accés.
A més, el ritme de canvi d'aquestes tecnologies, juntament amb les organitzacions que operen amb major rapidesa en el lliurament de productes i serveis disruptius o innovadors, és tal que ha resultat difícil per a les persones seguir el ritme, tant en l'adopció d'aquests productes com en la capacitat dels ocupadors i empleats (en les empreses tradicionals) per a desenvolupar nous treballs .
Va ser aquesta percepció de l'ampliació de la bretxa digital (considerada no sols com l'accés a la connectivitat de banda ampla, sinó com la capacitat d'accedir a la gamma de tecnologies, eines i habilitats necessàries) el que va portar a la creació de la Responsabilitat Digital Corporativa, almenys pel que fa a l'evolució de la definició de Atos/*Worldline.
No obstant això, és just dir que la idea va evolucionar des de diverses perspectives. Des del punt de vista de les empreses digitals (especialment de GAFA) podria ser la necessitat emergent d'una millor responsabilitat social de les empreses dedicades a les TIC des de l'auge d'Internet. A més, es podria considerar la perspectiva de la jurisdicció que veu noves opcions empresarials i socials amb la digitalització i la necessitat de lleis toves (o orientació ètica digital) com a complement a la regulació (vegeu la Iniciativa RDC de l'Agència Federal de Justícia i Protecció del Consumidor a Alemanya). I cosa que és més important, des del punt de vista de la sostenibilitat, cada vegada era més evident que els efectes ecològics del desenvolupament digital (per exemple, els centres de dades, els algorismes de criptografia, etc.) s'havien ignorat durant molt de temps.
[1] Management Consultancies Association (MCA) - Associació comercial al Regne Unit
La major part de l'atenció i l'evolució de l’RDC s'ha produït a la regió europea de DACH (Alemanya, Àustria i Suïssa). Això ha sorgit de l'interès inicial del Govern Alemany (Ministeri Federal de Justícia i Protecció del Consumidor), que després va ser superat per les associacions empresarials, sovint dominades pel sector tecnològic. Hi ha hagut un ampli interès i ús del terme RDC en zones geogràfiques adjacents, com Polònia i Itàlia. En altres llocs, concretament al Regne Unit i a França, es posa l'accent en els components de l’RDC (per exemple, la responsabilitat mediambiental i l'ètica digital) més que en la visió holística de la pròpia RDC. En 2021, no obstant això, hem vist l'interès d'altres països, com Samsung (Corea del Sud), que es va comprometre amb l'RDC en una declaració al gener, i els articles que comencen a sorgir a la Xina i els Estats Units.
Moltes d'aquestes iniciatives han tendit a quedar-se al país d'activitat. Per exemple, l'Associació Alemanya per a l'Economia Digital (BVDW) ha definit recentment l'RDC com a part de l'activitat denominada "CDR Building Bloxx", encara que entre els seus membres es troben diverses empreses internacionals, està molt centrada en Alemanya i en la posició econòmica i d'ocupació en aquest país. De la mateixa manera, l'excel·lent document sobre RDC elaborat per la Fundació Ethos a Suïssa se centra en la relació entre el fons d'inversió i una sèrie d'empreses suïsses de primer ordre (de nou internacionals); de fet, potser també val la pena esmentar la Iniciativa Digital Suïssa, que encara que no es denomina RDC, està realitzant una interessant labor entorn de la certificació de l'ús adequat de les dades i l'enfocament en la seguretat i la privacitat.
Hi ha algunes activitats coordinades excel·lents a nivell mundial i regional, però tendeixen a ser per a un dels components d'RDC, en lloc d'RDC en si. Per exemple, el Fòrum Econòmic Mundial se centra actualment en la IA ètica (dirigida per Kay Firth-*Butterfield) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient està duent a terme un excel·lent treball sobre la transformació digital global, exercint també un paper clau en la recentment llançada Coalició per a la Sostenibilitat Ambiental Digital (CODES). També és important assenyalar que hi ha una sèrie d'altres moviments o grups adjacents embrionaris que tenen objectius similars al RDC, encara que no utilitzen el terme explícitament - per exemple, Digital with Purpose, i Tech for Good.
La intenció d'aquest document, i l'agregació del millor de les diverses definicions, és per tant tan simple com proporcionar una perspectiva global del que pot ser l'RDC, i com les organitzacions poden utilitzar-la com un marc holístic per a descriure el que fan tant dins dels límits del seu negoci, però el que és realment important, fora dels seus negocis, fent-los pensar més sobre l'impacte positiu que poden tenir utilitzant les tecnologies digitals per a innovar per a resoldre els desafiaments de la societat.
Com s'ha dit anteriorment, totes les definicions estan àmpliament alineades i són eficaces per a ajudar les empreses a pensar en les seves responsabilitats corporatives en el context de les tecnologies i els serveis digitals. L'enfocament que hem adoptat no és reinventar, sinó superposar les millors parts de cadascuna de les definicions als principis existents. En aquest context, hem tornat als principis originals de la Responsabilitat Corporativa (RC, és a dir, econòmica, ecològica i social), però els hem considerat específicament a través d'una lent digital. Amb l'RDC s'amplien les perspectives de la RC i s'inclou l'efecte en l'esfera digital. Hi ha diversos suggeriments sobre com la perspectiva digital interactua amb les tres tradicionals. En un "model quàdruple" s'acaba d'afegir la quarta esfera digital a les tres esferes econòmica, ecològica i social.
En una variació d'aquest model, Michael Wade (vegeu la figura 1 a la dreta) va proposar un model en el qual el quart cercle, el tecnològic, funciona essencialment com un filtre per als tres, ja que la tecnologia (i el digital) s'entrellaça amb tot en el món digital actual.
Suggerim que la mera addició d'una quarta dimensió al costat de les altres no faria justícia a l'efecte de llarg abast de la digitalització que constitueix una contrapartida del món físic. Per tant, suggerim, basant-nos en el treball de la Dra. Saskia Dörr (2021), un model RDC integrat amb efectes socials, ecològics i econòmics que mostrin el seu impacte dins del món físic i/o digital. Això posa de manifest que els impactes de les activitats digitals no es queden en el món digital i que els efectes en el món digital i físic s'influeixen mútuament.
La magnitud d'alguns dels reptes als quals ens enfrontem actualment és tal que no n'hi ha prou amb considerar únicament els límits de l'organització com a responsabilitat dels directors per a marcar la diferència. Per exemple, encara que és important que una empresa reconegui la responsabilitat de mitigar el seu propi efecte sobre el medi ambient, l'escala del desafiament és que necessitem que moltes vagin més enllà (més enllà del carboni neutral i carboni negatiu) i innovin per a crear productes i serveis que tinguin un impacte social o ecològic més enllà de l'impacte de la pròpia organització. A més, podríem dir una cosa similar sobre l'ètica digital en reconèixer que una cosa és complir amb el RGPD com a organització, però una cosa totalment diferent és tenir un impacte positiu en la forma en què es gestionen les dades personals per a la societat en el seu conjunt, per exemple, advocant per una millora de la legislació o oferint productes millorats. En resum, hem de tenir en compte explícitament l'impacte extern i garantir que l'organització interna estigui en ordre.
Fig 1. Model d'RDC de Michael Wade, publicat en MIT Sloan Review 2020
Val la pena destacar la definició de Ethos d'RDC, ja que està dirigida des de la perspectiva d'algú que pren decisions d'inversió en nom de la societat (fons de pensions). D'ella es desprenen grans punts que mereixen ser inclosos, el més central dels quals és l'exigència que el Consell d'Administració tingui un Codi de Responsabilitat Digital públic. Més que assignar a una part concreta del quadrant, aquest primer principi rector de la definició del Ethos sembla central per a tots.
Relacionat amb l'existència del codi està el principi de publicar aquest codi de forma totalment transparent, i no sols això, sinó aplicar aquest principi a tot l'ús de dades i tecnologies com la IA -en essència, la transparència de la IA explicable. La paraula clau aquí és transparència, i credibilitat de les afirmacions públiques realitzades. Amb el creixent enfocament dels informes ASG (Ambiental, Social i Governamental) i l'avaluació comparativa que busca anar més enllà de la propaganda del mercat i la rentada digital cap a la realitat, la transparència de l'adhesió a aquest codi serà un component clau, i per aquesta raó, hem afegit la transparència al quadrant d'RDC econòmic.
El Consell d'Administració ha d'assegurar-se que l'empresa compta amb un Codi de Responsabilitat Digital que cobreixi els principals temes als quals s'enfronta l'empresa i que ponderi la seva materialitat en relació amb el sector d'activitat i les característiques específiques de l'empresa. El Consell d'Administració és responsable de cobrir tots els temes digitals i de verificar anualment que la cobertura és rellevant. El codi ha de cobrir almenys els següents temes:
Com a part de la creació de la definició d'RDC dins del treball de Atos (i de Worldline), en 2017 es va dur a terme una enquesta global sobre com se sentia la gent respecte a la tecnologia. En concret, es tractava d'entendre quins eren els patrons que portaven a una adopció reeixida i on la por o la falta de confiança eren majors. En essència, els resultats poden resumir-se en què les persones se sentien més còmodes quan els productes eren molt pràctics -senzills d'usar, estalviaven temps- o quan tenien un benefici potencial per a la salut personal. En termes més generals, això va conduir a un fort enfocament en la seva definició d'RDC entorn de l'accessibilitat del producte, i un enfocament en el benestar digital. En algunes de les converses entorn de l’RDC, l'atenció se centra en la prevenció de l'ús indegut o inapropiat de les dades mitjançant les tecnologies digitals, però és important considerar de forma més general la creació positiva de productes i solucions que ajudin a impulsar els resultats en la direcció correcta. Per aquesta raó, el Benestar Digital s'inclou a més del "disseny de productes centrats en l'usuari, accessibles i convenients".
Amb els esdeveniments climàtics que dominen les notícies més enllà de la pandèmia de 2021, ara és clar que és impossible separar la sostenibilitat de la societat de la sostenibilitat del planeta. Aquest gran èmfasi en l'aspecte mediambiental de l’RDC també reconeix l'acceleració de l'enfocament i l'interès en aquesta àrea arran d'un revitalitzat Acord de París, la COP26 i l'impuls a la realització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU per a 2030. Curiosament, aquesta és la llacuna en la definició de Atos, però està representada en la majoria de les altres definicions.
L'enfocament original d'aquest quadrant en la definició de Michael Wade se centrava fermament en les activitats dins dels límits de l'organització, és a dir, el reciclatge de la tecnologia dels residus, l'eliminació adequada i l'ús d'energies renovables, tot això absolutament clau. Tanmateix, es tracta d'una àrea en ràpid desenvolupament i la pandèmia ha accelerat l'interès i l'atenció sobre ella en els últims mesos, ajudada per una sèrie de noves iniciatives com l'Acord Verd Europeu, signat recentment per 26 empreses tecnològiques.
La primera addició important en el quadrant de Medi Ambient és l'ús de tecnologies digitals (IOT, percepció de la IA com OCR, NLP, etc.) per a agregar dades i informes que permetin la creació de quadres de comandament en temps real en les empreses que els permetin gestionar eficaçment qualsevol projecte a través d'una lent d'impacte ambiental. Això ho hem vist en grans organitzacions internacionals que han assumit grans compromisos de neutralitat de carboni, o fins i tot en alguns casos de carboni negatiu.
El segon conjunt, basat en els principis de la secció anterior, es refereix a l'ús de les tecnologies digitals per a innovar i crear productes que tinguin un impacte positiu en el medi ambient, ja sigui el canvi climàtic, la biodiversitat o la sostenibilitat dels recursos. En aquest sentit, s'ha afegit "Innovar utilitzant la tecnologia digital per a crear productes i serveis que tinguin un impacte mediambiental", encapsulant algunes de les activitats de Tech for Good i les innovacions col·laboratives observades a tot el món. Això reconeix el treball del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (com a part del CODES - Coalició per la sostenibilitat digital mediambiental - i per dret propi) per a treballar amb les comunitats i les empreses per a crear productes i serveis entorn del seu propi programa de transformació digital massivament distribuït.
La qüestió més important per a l’RDC en la seva forma embrionària ha estat si continuarà sent un concepte acadèmic o passarà a ser adoptat massivament per les empreses. Per a això és fonamental la raó de pes per al canvi: com s'aconseguiria augmentar els ingressos i millorar els marges? En essència, com s'expressa la necessitat de canviar en el context dels models econòmics que hem conegut durant les últimes dècades.
No hi ha dubte que el canvi està en marxa. Ja hem esmentat abans a Ethos com a exemple d'una organització que busca prendre decisions d'inversió basades en la capacitat de les organitzacions per a descriure les seves operacions en l'impacte sostenible que tenen en el món. De fet, les organitzacions que ara obtenen una puntuació més alta en matèria ASG ja estan trobant conseqüències positives, per exemple, un accés més barat al capital. A més, l'impacte de les puntuacions baixes en matèria ASG també es percep de forma més evident amb l'impacte en la reputació i la dificultat per a atreure als talents de la generació del mil·lenni.
Estem veient debats visibles sobre la fiscalitat i la regulació de les grans tecnologies, cobertes en part en el quadrant econòmic de la definició de Michael Wade, igual que l'enfocament en les cadenes de subministrament sostenibles i transparents i les consideracions respecte a l'automatització sostenible, mantenint un fort enfocament en l'evolució de la força de treball més enllà del negoci immediat. L'addició suggerida a això és la Inversió d'Impacte Social, reconeixent el recent creixement dels Bons d'Impacte Social (SIBs) i els Bons d'Impacte en el Desenvolupament (DIBs). Encara que no és necessari que aquests siguin sempre digitals, és evident que les tecnologies digitals i l'anàlisi de dades (utilitzats de manera ètica) poden marcar una veritable diferència a mesura que el panorama econòmic continua evolucionant.
Finalment, això també introdueix una altra construcció important, que en realitat proposem afegir al centre amb la responsabilitat de compartir el Codi de Responsabilitat Digital, i és l'alineació amb el Propòsit Definit de les organitzacions. Moltes organitzacions es troben enmig de la revisió i redefinició del seu propòsit de manera que enforteixi el vincle entre cadascuna de les seves empreses, els seus clients, la seva comunitat i, cosa que és més important, els seus companys de treball.
Cadascuna de les parts ha de creure i confiar en l'aplicació d'aquests canvis perquè realment es produeixi un canvi. Hem viscut una dècada de diverses corbes de màrqueting: cloudwashing, greenwashing i més. Ara les organitzacions no sols han de dir el correcte, sinó que han de posar-ho en pràctica per a garantir que totes les parts interessades -ja sigui d'una organització del sector públic o privat- vegin i sentin el canvi, i dipositin la seva confiança en una organització que ha impulsat amb èxit la seva transformació per a crear un impacte positiu en la sostenibilitat del nostre planeta i la nostra societat.
2.9 Altres iniciatives locals de RCD dignes d'esment
En el text anterior ja s'han esmentat diverses definicions i iniciatives d’RCD. Per a completar, les següents també estan actives en les geografies locals.
CDR Kodex de la iniciativa CDR (Alemanya)
Nou principis mostren els objectius de l’RCD i fan costat a les empreses a l'hora de triar les mesures. Es complementen amb cinc camps d'acció: Maneig de dades, educació, protecció del clima i els recursos, compromís dels empleats i inclusió. El CDR Kodex va ser desenvolupat pels membres corporatius de la iniciativa CDR i publicat en 2021. Tots els membres es comprometen a respectar els principis i informar sobre ells. Està moderat pel Ministeri Federal de Justícia i Protecció del Consumidor d'Alemanya i es dirigeix no sols als responsables de l'economia, la política i la societat, sinó també als consumidors.
El digital en el centre de la responsabilitat corporativa, protegint la reputació i la confiança en l'organització d'empleats, clients I accionistes.
Facilitar i guanyar la confiança del públic amb l'establiment i adhesió al Codi de Responsabilitat Digital que declara públicament i de manera transparent la seva posició, per exemple, com ho descriu la Fundació Ethos
Definir i acordar el propòsit corporatiu i considerar alinear-se per a donar suport al valor social i la sostenibilitat en l'era digital. Construir una cultura organitzativa que permeti accions responsables dels empleats i líders.
Posar en marxa una sòlida governança digital, per exemple, un Consell d'Ètica Digital amb la deguda consideració a la seva composició i governança.
Advocar per una regulació responsable més estricta i anar més enllà, adherint-se, advocant, i fent visibles les normes legals, reglamentàries i ètiques apropiades per geografia i mercats (per exemple, dades/IA), certificacions (per exemple, seguretat en línia).
La justícia, l'equitat, la diversitat i la inclusió impulsen la necessitat d'involucrar a les diferents parts interessades, com els clients i els empleats, de manera eficaç en l'ús de les tecnologies i els serveis digitals.
Productes i serveis innovadors, accessibles i inclusius
Promoure la justícia, l'equitat, la diversitat i la inclusió
Drets laborals responsables
Protegir les dades i la privacitat personal, capacitar a les persones perquè es comprometin i desenvolupin les seves habilitats, i protegir dels danys per a millorar la reputació i la confiança.
Implantar una privacitat sòlida
Aplicar pràctiques de dades responsables
Promoure la maduresa digital
Promoure el benestar digital
Necessitat reputacional per a considerar l'impacte econòmic i social de les decisions dins de l'organització.
Pla per a una automatització sostenible i responsable
Transparència amb totes les parts interessades amb dades i algorismes verificables per tercers
Compartir els beneficis econòmics digitals amb els grups d'interès pertinents
Per a accelerar el seu progrés, endinsi's i faci costat a l'emergent economia de la Tecnologia Neta.
Invertir en rendiments de Sostenibilitat/Medi Ambient/Impacte
Utilitzar compensacions verificables
Accelerar i innovar els comportaments sostenibles dels consumidors
Per a anar més enllà del Carboni Zero o el Carboni Negatiu cap al Planeta Positiu, per a crear un impacte més positiu en el planeta que l'abast de la seva organització utilitzant productes i serveis digitals.
Informar sobre l'impacte de l'empresa segons les avaluacions d'impacte de tercers
Innovar i impactar positivament més enllà dels límits de l'empresa
Per a mitigar l'impacte de la tecnologia de la seva organització en el seu camí cap al Carboni Zero o el Carboni Negatiu i el Carboni Net.
Aplicar una estratègia informàtica mediambiental
Mesurar, informar, minimitzar l'ús de l'energia i passar a l'energia renovable
Copyright © 2024 Corporate Digital Responsibility - All Rights Reserved.
Check out the Digital Responsibility Forum for services and fractional consulting to help you on your CDR journey.