Οι επτά βασικές αρχές του Διεθνούς Ορισμού της Εταιρικής Ψηφιακής Ευθύνης
With many thanks to Stylianos Vouvalis for his assistance with translation into Greek
Αν θέλετε να υποστηρίξετε το Μανιφέστο της ΕΨΥ, μπορείτε να δώσετε την υποστήριξή σας ως άτομο ή ως οργάνωση στον αγγλόφωνο ιστότοπο https://corporatedigitalresponsibility.net
Κατά τη διάρκεια του 2021, μια διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και δημοσιευμένων συγγραφέων συνεργάστηκε για να συγκεντρώσει τις υπάρχουσες εργασίες τους σε έναν ενιαίο, διεθνή ορισμό που αντλεί τα καλύτερα στοιχεία από τον καθένα για να δημιουργήσει ένα σύνολο αρχών που θα σας καθοδηγήσουν στο ταξίδι σας στην Ψηφιακή Υπευθυνότητα.
Η Εταιρική Ψηφιακή Υπευθυνότητα (ΕΨΥ) είναι ένα σύνολο πρακτικών και συμπεριφορών που βοηθούν έναν οργανισμό να χρησιμοποιεί τα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες με τρόπους που θεωρούνται κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνοι.
Σαφής και ξεκάθαρη δημόσια δήλωση της πρόθεσης να επηρεάσει θετικά τον πλανήτη και την κοινωνία, σε συνδυασμό με την αποσαφήνηση του σκοπού. Δέσμευση για την προώθηση ισχυρής και υπεύθυνης ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία αποδεικνύεται, για παράδειγμα, με την εφαρμογή ενός συμβουλίου ψηφιακής δεοντολογίας και την προώθηση, υπέρβαση και υποστήριξη της βελτίωσης της νομοθεσίας, των κανονισμών και των ηθικών οδηγιών στις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο οργανισμός.
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Δέσμευση για ισότητα, πολυπολιτισμικότητα και ενσωμάτωση στον οργανισμό και στην εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προκύπτουν είναι προσβάσιμα και καταναλώσιμα από όλους. Επιπλέον, ότι οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στην κατασκευή, παροχή και υποστήριξη αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών αντιμετωπίζονται υπεύθυνα και δίκαια
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Ισχυρότερη αφοσίωση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, υποστήριξη της βελτίωσης της ιδιωτικής ζωής σε συνδυασμό με την ταυτότητα, αντιμετώπιση της ψηφιακής φτώχειας όσον αφορά την πρόσβαση σε δεξιότητες και την κατανόηση και προστασία όλης της κοινωνίας από τις βλαβερές συνέπειες των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Εξέταση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των αποφάσεων εντός του οργανισμού. Διαφάνεια όσον αφορά την οργανωτική χρήση αλγόριθμων και δεδομένων με τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Δίκαιη κατανομή των κερδών τόσο εντός όσο και εκτός των οργανισμών και ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων στις κοινότητες μέσω βιώσιμης αυτοματοποίησης
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Λήψη μέτρων για τη βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης οικολογικά και κοινωνικά καλύτερων προϊόντων, υποστήριξη και εκκόλαψη περισσότερων ΜΜΕ καθαρής τεχνολογίας, πράσινης τεχνολογίας, βιολογικών προϊόντων και αλυσίδας εφοδιασμού με χαμηλά απόβλητα και επένδυση σε πρωτοβουλίες βιώσιμου και κοινωνικού αντίκτυπου
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Κατανόηση και παρουσίαση του εταιρικού αντίκτυπου σε σχέση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ ή παρόμοιους. Καινοτομία και πρόοδος πέρα από το αρνητικό φορτίο του άνθρακα, καινοτομία και επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων.
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Εφαρμογή περιβαλλοντικής στρατηγικής πληροφορικής, κατανόηση των συνεπειών της τεχνολογίας, στροφή της χρήσης ενέργειας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετριασμός και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και ελαχιστοποίηση της χρήσης αντισταθμιστικών στοιχείων
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την αρχή.
Η χρήση του όρου Εταιρική Ψηφιακή Υπευθυνότητα (ΕΨΥ) έχει αυξηθεί από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τακτικά σε ορισμούς που αναδύθηκαν σε όλη την Ευρώπη από το 2018 περίπου έως σήμερα. Έχει επικρατήσει ιδιαίτερα στην περιοχή DACH, με πολλούς οργανισμούς σε ολόκληρη τη Γερμανία και την Ελβετία να συμμετέχουν ενεργά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, με τακτικές αναφορές να εμφανίζονται σε χώρες τόσο μακρινές όσο η Νότια Κορέα, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Πολλοί από τους δημοσιευμένους ορισμούς είναι στενά ευθυγραμμισμένοι στο 80-90% του ορισμού, αν και αρκετοί φέρουν έναν σημαντικό πρόσθετο παράγοντα που αξίζει σαφώς να ληφθεί υπόψη. Αυτό που έχουν όλοι κοινό είναι η αναγνώριση ότι είναι ευθύνη των εταιρειών να ενισχύσουν τις θετικές κοινωνικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές πέρα από τις νομικές υποχρεώσεις.
Ο στόχος του παρόντος εγγράφου, που περιέχει μια εξέλιξη του ορισμού της ΕΨΥ, ένα ‘’infographic’’ και μια σειρά αρχών, είναι να συγκεντρώσει το περιεχόμενο των πολλαπλών ορισμών σε μια μορφή που θα μπορούσε να περιγραφεί ως μανιφέστο της ΕΨΥ - που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με αρκετούς από εκείνους που συμμετείχαν στην αρχική παραγωγή της έννοιας και στην ενοποίηση της διεθνούς γλώσσας γύρω από την ΕΨΥ.
Οι συγγραφείς (με αλφαβητική σειρά παρακάτω) αυτού του συνεργατικού εγγράφου περιλαμβάνουν τρεις από τους αρχικούς ορισμούς της ΕΨΥ που αναφέρονται τακτικά, καθώς και άλλους που βρίσκονται τακτικά εν μέσω της συνεχιζόμενης εξέλιξής της: -
Η προϋπόθεση της ΕΨΥ είναι ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις για όλους μας. Αυτό το διαπιστώσαμε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πού θα βρισκόμασταν χωρίς τη δυνατότητα σημαντικών τμημάτων του εργατικού δυναμικού να μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι χρησιμοποιώντας εργαλεία συνεργασίας όπως το Zoom και το Teams, συνδεδεμένα μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας- να κάνουμε τις αγορές μας στο σούπερ μάρκετ online, να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας μέσω μιας εφαρμογής ή πολλά άλλα παραδείγματα. Ωστόσο, ο αντίλογος σε αυτό θα μπορούσε να είναι ότι η ιδιωτική μας ζωή δεν απειλείται ποτέ περισσότερο όσο σήμερα, οι κωδικοί μας εκτίθενται όλο και περισσότερο σε κυβερνοεπιθέσεις και διαρροές δεδομένων, και οι στοχευμένες ψευδείς ειδήσεις και οι ενισχυμένες θεωρίες συνωμοσίας απειλούν τη δημοκρατία. Το ΕΨΥ δημιουργήθηκε από την υπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη να δημιουργήσουν πιο θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τον πλανήτη και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κακής χρήσης ή κατάχρησης της ψηφιακής τεχνολογίας.
Αλλά πριν εξερευνήσουμε την ΕΨΥ με περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σημαντικό να επεκταθούμε στον όρο, Ψηφιακή. Για την ακρίβεια, μόνο το "Τι είναι ψηφιακό;".
2.1 Τι είναι η ψηφιακή τεχνολογία
Η MCA (στο Ηνωμένο Βασίλειο) όρισε το 2014 τον Ψηφιακό ορισμό στο πλαίσιο του Ψηφιακού Έτους, η ουσία του οποίου αποτυπώνεται καλύτερα ως εξής: "Η ψηφιοποίηση δημιουργεί έναν νέο καπιταλισμό, με νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις". Σε διάφορα στάδια αυτού που σήμερα θεωρούμε "ψηφιακή επανάσταση", η ψηφιακή τεχνολογία έχει γίνει αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικούς τύπους οργανισμών:
Σήμερα θεωρούμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο συνδυασμός της ευελιξίας και της ευλυγισίας, αυτή η νοοτροπία που "γεννήθηκε στο διαδίκτυο", αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες που δημιουργούν, επεξεργάζονται και ανταλλάσσουν δεδομένα για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στον καταναλωτή. Αυτές οι "τεχνολογίες" περιλαμβάνουν το cloud, την κινητικότητα, το internet-of-things, το blockchain, την κβαντική τεχνολογία, την αυτοματοποίηση, τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη και πολλά άλλα. Τα "προϊόντα και οι υπηρεσίες" μπορεί να είναι ανατρεπτικά, πιο αποτελεσματικά, φθηνότερα, πιο εύκολα προσβάσιμα.
Επιπλέον, ο ρυθμός αλλαγής αυτών των τεχνολογιών, σε συνδυασμό με τους οργανισμούς που λειτουργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην παροχή διασπαστικών ή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, είναι τέτοιος που έχει αποδειχθεί δύσκολο για τους ανθρώπους να συμβαδίσουν - τόσο στην υιοθέτηση αυτών των προϊόντων, όσο και στην ικανότητα των εργοδοτών και των εργαζομένων (στις παραδοσιακές επιχειρήσεις) να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.
Αυτό το αντιληπτό διευρυνόμενο ψηφιακό χάσμα (που δεν θεωρείται μόνο ως πρόσβαση στην ευρυζωνική σύνδεση, αλλά ως δυνατότητα πρόσβασης στο φάσμα των απαιτούμενων τεχνολογιών, εργαλείων και δεξιοτήτων) οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρικής Ψηφιακής Ευθύνης, τουλάχιστον όσον αφορά την εξέλιξη του ορισμού της Atos/Worldline.
Ωστόσο, είναι δίκαιο να πούμε ότι η ιδέα εξελίχθηκε από διάφορες οπτικές γωνίες. Από την άποψη των ψηφιακών επιχειρήσεων (ιδίως της GAFA) θα μπορούσε να είναι η αναδυόμενη ανάγκη για μια καλύτερη κοινωνική ευθύνη των εταιρειών ΤΠΕ από την άνοδο του Διαδικτύου. Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί και η οπτική γωνία της δικαιοδοσίας που βλέπει νέες επιχειρηματικές και κοινωνικές επιλογές με την ψηφιοποίηση και την αναγκαιότητα των ήπιων νόμων (ή της καθοδήγησης ψηφιακής ηθικής) ως προσθήκη στη ρύθμιση (βλ. πρωτοβουλία CDR της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών στη Γερμανία). Και το σημαντικότερο, από την άποψη της βιωσιμότητας γινόταν όλο και πιο φανερό ότι οι οικολογικές επιπτώσεις της ψηφιακής ανάπτυξης (για παράδειγμα κέντρα δεδομένων, κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι κ.λπ.) αγνοούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
[1] Management Consultancies Association (MCA) - Εμπορική ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης και της εξέλιξης της ΕΨΥ έχει γίνει στην περιοχή DACH (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) της Ευρώπης. Αυτό προήλθε από το αρχικό ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών), το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τις ενώσεις επιχειρήσεων, στις οποίες συχνά κυριαρχεί ο τομέας της τεχνολογίας. Υπήρξε ευρύτερο ενδιαφέρον και χρήση του όρου ΕΨΥ σε γειτονικές γεωγραφικές περιοχές, όπως η Πολωνία και η Ιταλία. Αλλού, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, υπάρχει εστίαση στα συστατικά μέρη της ΕΨΥ (για παράδειγμα, Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα συν Ψηφιακή Δεοντολογία) και όχι στο ολιστικό όραμα της ίδιας της ΕΨΥ. Το 2021, ωστόσο, έχουμε δει ενδιαφέρον από πιο μακριά, με τη Samsung (Νότια Κορέα) να δεσμεύεται για την ΕΨΥ σε δήλωσή της τον Ιανουάριο και άρθρα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες τείνουν να περιορίζονται στη χώρα δραστηριοποίησης. Για παράδειγμα, ο Γερμανικός Σύνδεσμος για την Ψηφιακή Οικονομία (BVDW) όρισε πρόσφατα την ΕΨΥ ως μέρος της λεγόμενης δραστηριότητας "CDR Building Bloxx", αλλά ενώ τα μέλη του περιλαμβάνουν αρκετές διεθνείς επιχειρήσεις, είναι πολύ επικεντρωμένος στη Γερμανία και στην απασχόληση και την οικονομική θέση στη Γερμανία. Παρομοίως, το εξαιρετικό έγγραφο για την ΕΨΥ που συνέταξε το Ethos Fund στην Ελβετία επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του επενδυτικού ταμείου και ορισμένων κορυφαίων ελβετικών (και πάλι διεθνών) επιχειρήσεων - μάλιστα, αξίζει ίσως να αναφερθεί και η Ελβετική Ψηφιακή Πρωτοβουλία, η οποία, ενώ δεν φέρει το σήμα της ΕΨΥ, πραγματοποιεί ορισμένες ενδιαφέρουσες εργασίες γύρω από την πιστοποίηση της κατάλληλης χρήσης των δεδομένων και την εστίαση στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές παγκόσμιες και περιφερειακές συντονισμένες δραστηριότητες, αλλά τείνουν να αφορούν ένα από τα συστατικά μέρη της ΕΨΥ και όχι την ίδια την ΕΨΥ. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εστιάζει επί του παρόντος πολύ έντονα στην ηθική τεχνητή νοημοσύνη (με επικεφαλής την Kay Firth-Butterfield) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ πραγματοποιεί εξαιρετική εργασία για τον παγκόσμιο ψηφιακό μετασχηματισμό, έχοντας επίσης βασικό ρόλο στον πρόσφατα εγκαινιασθέντα Συνασπισμό Ψηφιακής Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας (CODES). Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα άλλα εμβρυακά παρακείμενα κινήματα ή ομάδες που έχουν παρόμοιους στόχους με την ΕΨΥ, αν και δεν χρησιμοποιούν ρητά τον όρο - για παράδειγμα το Digital with Purpose και το Tech for Good.
Η πρόθεση του παρόντος εγγράφου και η συγκέντρωση των καλύτερων από τους διάφορους ορισμούς είναι επομένως τόσο απλή ώστε να παρέχει μια παγκόσμια προοπτική του τι μπορεί να είναι η ΕΨΥ και πώς οι οργανισμοί μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως ολιστικό πλαίσιο για να περιγράψουν αυτό που κάνουν τόσο εντός των ορίων της επιχείρησής τους, αλλά, κυρίως, εκτός των επιχειρήσεών τους - κάνοντάς τους να σκεφτούν περισσότερο για τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες για την καινοτομία για την επίλυση των κοινωνικών προκλήσεων.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όλοι οι ορισμοί είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένοι και αποτελεσματικοί για να βοηθήσουν μια επιχείρηση να σκεφτεί τις εταιρικές της ευθύνες στο πλαίσιο των ψηφιακών τεχνολογιών και υπηρεσιών. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε είναι να μην επανεφεύρουμε, αλλά να τοποθετήσουμε τα καλύτερα μέρη κάθε ορισμού πάνω στις υπάρχουσες αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, επιστρέψαμε στις αρχικές αρχές της εταιρικής ευθύνης (ΕΥ, δηλαδή την οικονομική, οικολογική και κοινωνική), αλλά τις εξετάσαμε ειδικά μέσα από μια ψηφιακή οπτική γωνία. Με την ΕΨΥ οι προοπτικές της ΕΥ διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν την επίδραση στην ψηφιακή σφαίρα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για το πώς η ψηφιακή προοπτική αλληλεπιδρά με τις τρεις παραδοσιακές. Σε ένα "τετραπλό μοντέλο" η τέταρτη σφαίρα της ψηφιακής προοπτικής απλώς προστέθηκε στις τρεις σφαίρες οικονομική, οικολογική και κοινωνική.
Σε μια παραλλαγή αυτού ο Michael Wade (βλ. εικόνα 1) πρότεινε ένα μοντέλο όπου ο τέταρτος κύκλος - ο τεχνολογικός - λειτουργεί στην ουσία ως φίλτρο για τους τρεις, καθώς η τεχνολογία (και η ψηφιακή) είναι συνυφασμένη με τα πάντα στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.
Προτείνουμε ότι η απλή προσθήκη μιας τέταρτης διάστασης μαζί με τις άλλες δεν θα ανταποκρινόταν στις εκτεταμένες επιπτώσεις της ψηφιοποίησης που αποτελεί το αντίπαλο δέος του φυσικού κόσμου. Ως εκ τούτου, προτείνουμε, με βάση την εργασία της Dr. Saskia Dörr (2021), ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ΕΨΥ με κοινωνικές, οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις που παρουσιάζουν τον αντίκτυπό τους εντός του φυσικού ή/και του ψηφιακού κόσμου. Αυτό υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των ψηφιακών δραστηριοτήτων δεν παραμένουν στον ψηφιακό κόσμο και ότι οι επιπτώσεις στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο αλληλοεπηρεάζονται.
Η κλίμακα ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που δεν αρκεί να θεωρούμε μόνο τα όρια του οργανισμού ως ευθύνη των διευθυντών να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ενώ είναι σημαντικό μια επιχείρηση να αναγνωρίζει την ευθύνη της να μετριάσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, η κλίμακα της πρόκλησης είναι ότι χρειαζόμαστε πολλούς να προχωρήσουν πέρα από αυτό (πέρα από το Net Zero ή το CarbonNegative) και να καινοτομήσουν για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν κοινωνικό ή οικολογικό αντίκτυπο πέρα και πάνω από τον αντίκτυπο του ίδιου του οργανισμού. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να πούμε κάτι παρόμοιο για την ψηφιακή ηθική, αναγνωρίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα να συμμορφώνεσαι με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ) ως οργανισμός και εντελώς διαφορετικό να έχεις θετικό αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων για το σύνολο της κοινωνίας, για παράδειγμα υποστηρίζοντας τη βελτίωση της νομοθεσίας ή παρέχοντας βελτιωμένα προϊόντα. Συνοψίζοντας, πρέπει να εξετάσουμε ρητά τον εξωτερικό αντίκτυπο όσο και να διασφαλίσουμε ότι ο εσωτερικός οργανισμός είναι σε τάξη.
Σχήμα 1. Μοντέλο CDR του Michael Wade, δημοσιευμένο MIT Sloan Review 2020
Αξίζει να επισημανθεί ο ορισμός της ΕΨΥ από το Ethos, καθώς οδηγείται από την οπτική γωνία κάποιου που λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις για λογαριασμό της κοινωνίας (συνταξιοδοτικά ταμεία). Από αυτόν απορρέουν ορισμένα σπουδαία σημεία που αξίζει να συμπεριληφθούν, το κεντρικότερο από τα οποία είναι η απαίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου να διαθέτει δημόσιο Κώδικα Ψηφιακής Ευθύνης. Αντί να κατανέμεται σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του τεταρτημορίου, αυτή η πρώτη κατευθυντήρια αρχή του ορισμού Ethos φαίνεται να είναι κεντρική για όλους.
Σχετική με την ύπαρξη του κώδικα είναι η αρχή της δημοσίευσης του εν λόγω κώδικα με πλήρη διαφάνεια, και όχι μόνο αυτό, αλλά και η εφαρμογή της αρχής αυτής σε όλη τη χρήση δεδομένων και τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη - στην ουσία, η διαφάνεια της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία των δημόσιων ισχυρισμών που διατυπώνονται. Με την αυξανόμενη εστίαση των εκθέσεων ESG και τη συγκριτική αξιολόγηση που επιδιώκει να προχωρήσει πέρα από την διαφημιστική εκστρατεία της αγοράς και την ‘’ψηφιακή πλύση’’ στην πραγματικότητα, τότε η διαφάνεια της τήρησης αυτού του κώδικα θα είναι βασικό στοιχείο και για το λόγο αυτό, προσθέσαμε τη διαφάνεια στο τεταρτημόριο της οικονομικής ΕΨΥ.
Το Συμβούλιο των Διευθυντών πρέπει να διασφαλίσει οτι η εταιρεία έχει Ψηφιακό Κώδικα Υπευθυνότητας που καλύπτει τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και να δώσει βάρος στην υλική σχέση με τον τομέα δραστηριότητας και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Το Συμβούλιο των Διευθυντών είναι υπεύθυνο να καλύψει όλα τα ψηφιακά προβλήματα και να επαληθεύσει ετησίως ότι η κάλυψη ειναι σχετική. Ο κώδικας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον ένα απο τα ζητήματα:
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ορισμού της ΕΨΥ εν μέσω του πλαισίου των εργασιών της Atos (και της Worldline), διεξήχθη το 2017 μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν συγκεκριμένα να κατανοήσουν ποια ήταν τα μοτίβα που οδηγούσαν σε επιτυχή υιοθέτηση και πού ο φόβος ή η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν υψηλότερα. Στην ουσία τα αποτελέσματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: οι άνθρωποι αισθάνονταν πιο άνετα εκεί όπου τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά βολικά - απλά στη χρήση, εξοικονόμηση χρόνου - ή όπου είχαν πιθανό προσωπικό όφελος για την υγεία. Γενικότερα, αυτό οδήγησε σε μια ισχυρή εστίαση στον ορισμό της ΕΨΥ γύρω από την προσβασιμότητα των προϊόντων και την εστίαση στην ψηφιακή ευημερία. Σε ορισμένες από τις συζητήσεις γύρω από την ΕΨΥ, η έμφαση δίνεται στην πρόληψη της κατάχρησης ή της ακατάλληλης χρήσης των δεδομένων με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά είναι σημαντικό να εξεταστεί γενικότερα η θετική δημιουργία προϊόντων και λύσεων που συμβάλλουν στην προώθηση των αποτελεσμάτων προς τη σωστή κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό, η Ψηφιακή Ευημερία περιλαμβάνεται επιπροσθέτως από τον "σχεδιασμό προϊόντων με επίκεντρο τον χρήστη, προσβάσιμο και βολικό".
Με τα κλιματικά γεγονότα να κυριαρχούν στην επικαιρότητα πέρα από την πανδημία του 2021, είναι πλέον σαφές ότι είναι αδύνατο να διαχωριστεί η κοινωνική βιωσιμότητα από τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Αυτή η μεγάλη έμφαση στην περιβαλλοντική πτυχή της ΕΨΥ αναγνωρίζει επίσης την επιτάχυνση της εστίασης και του ενδιαφέροντος στον τομέα αυτό με αφορμή την αναζωογόνηση της Συμφωνίας του Παρισιού, την COP26 και την ώθηση προς την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ) έως το 2030. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό ήταν το κενό στον ορισμό της Atos, αλλά εκπροσωπήθηκε στους περισσότερους από τους άλλους ορισμούς.
Η αρχική εστίαση αυτού του τεταρτημορίου στον ορισμό του Michael Wade ήταν σταθερά επικεντρωμένη στις δραστηριότητες εντός των οργανωτικών ορίων - δηλαδή στην ανακύκλωση της τεχνολογίας αποβλήτων, στην κατάλληλη διάθεση και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι απολύτως βασικές. Ωστόσο, πρόκειται για έναν τομέα που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και η πανδημία έχει επιταχύνει το ενδιαφέρον και την εστίαση σε αυτόν τους τελευταίους μήνες, υποβοηθούμενη από μια σειρά νέων πρωτοβουλιών, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που υπογράφηκε πρόσφατα από 26 επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Η πρώτη σημαντική προσθήκη στο τεταρτημόριο του εσωτερικού περιβάλλοντος είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (IOT, αντίληψη AI, όπως OCR, NLP κ.λπ.) για τη συγκέντρωση δεδομένων και την υποβολή εκθέσεων που επιτρέπουν τη δημιουργία ταμπλό σε πραγματικό χρόνο στις επιχειρήσεις που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε έργο μέσα από το πρίσμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το έχουμε δει αυτό να εφαρμόζεται σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ως προς τον άνθρακα.
Το δεύτερο σύνολο βασιζόμενο στις αρχές της προηγούμενης ενότητας αφορά τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την καινοτομία και τη δημιουργία προϊόντων που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον - είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα ή τη βιωσιμότητα των πόρων. Από την άποψη αυτή, η φράση "Καινοτομία με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με περιβαλλοντικό αντίκτυπο" έχει επίσης προστεθεί και συμπυκνώνει ορισμένες από τις δραστηριότητες "Tech for Good" και τις συνεργατικές καινοτομίες που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αναγνωρίζει το έργο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (ως μέρος του CODES και από μόνο του) για τη συνεργασία με κοινότητες και επιχειρήσεις για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από το μαζικής διανομής πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του.
Το µεγαλύτερο ερώτηµα για την ΕΨΥ στην εµβρυακή της µορφή ήταν αν θα παραµείνει µια ακαδηµαϊκή ιδέα ή αν θα µεταβεί σε µαζική υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις. Κρίσιμος για αυτό είναι ο επιτακτικός λόγος για την αλλαγή - πώς θα προσφέρει αυξημένα έσοδα, θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους; Στην ουσία, πώς εκφράζεται η ανάγκη αλλαγής στο πλαίσιο των οικονομικών μοντέλων που γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Αναμφίβολα, η αλλαγή είναι σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη αναφέρει την Ethos νωρίτερα ως παράδειγμα οργανισμού που επιδιώκει να λάβει επενδυτικές αποφάσεις με βάση την ικανότητα των οργανισμών να περιγράφουν τις δραστηριότητές τους με βάση τον βιώσιμο αντίκτυπο που έχουν στον κόσμο. Πράγματι, οι οργανισμοί που βαθμολογούνται πλέον πιο υψηλά όσον αφορά την ESG βρίσκουν ήδη θετικές συνέπειες, για παράδειγμα φθηνότερη πρόσβαση σε κεφάλαια. Επιπλέον, ο αντίκτυπος των χαμηλών βαθμολογιών ESG είναι επίσης πιο εμφανής με επιπτώσεις στη φήμη και δυσκολία προσέλκυσης των millennial ταλέντων .
Βλέπουμε ορατές συζητήσεις σχετικά με τη φορολογία και τη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, που καλύπτονται εν μέρει στο οικονομικό τεταρτημόριο του ορισμού του Michael Wade, όπως και η εστίαση στις βιώσιμες και διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού και οι εκτιμήσεις σχετικά με τη βιώσιμη αυτοματοποίηση - διατηρώντας μια ισχυρή εστίαση στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού πέρα από την άμεση επιχείρηση. Η προτεινόμενη προσθήκη σε αυτό είναι οι επενδύσεις κοινωνικού αντίκτυπου, αναγνωρίζοντας την πρόσφατη ανάπτυξη των ομολόγων κοινωνικού αντίκτυπου (SIBs) και των ομολόγων αναπτυξιακού αντίκτυπου (DIBs). Αν και δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα ψηφιακά ενεργοποιημένες, υπάρχει σαφώς ένας ρόλος για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ανάλυση δεδομένων (που χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο) ώστε να κάνουν πραγματική διαφορά καθώς το οικονομικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται.
Τέλος, αυτό εισάγει επίσης ένα άλλο σημαντικό οικοδόμημα, το οποίο στην πραγματικότητα προτείνουμε να προστεθεί στο κέντρο με την ευθύνη να μοιραστεί τον Κώδικα Ψηφιακής Υπευθυνότητας και είναι η ευθυγράμμιση με τον Καθορισμό του Σκοπού των οργανισμών. Πολλοί οργανισμοί βρίσκονται εν μέσω αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού του σκοπού τους, έτσι ώστε να ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ της κάθε εταιρείας, των πελατών τους, της κοινότητάς τους και κυρίως των συναδέλφων τους.
Κάθε μέρος πρέπει να έχει την πίστη και την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών για να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Έχουμε ζήσει μια δεκαετία με διάφορες διαφημιστικές καμπύλες μάρκετινγκ - cloudwashing, greenwashing και άλλα. Τώρα οι οργανισμοί όχι μόνο πρέπει να λένε το σωστό, αλλά πρέπει να το κάνουν πράξη για να διασφαλίσουν ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη - είτε πρόκειται για έναν οργανισμό του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα - βλέπουν και αισθάνονται την αλλαγή και εμπιστεύονται έναν οργανισμό που έχει προωθήσει με επιτυχία τον μετασχηματισμό του για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του πλανήτη και της κοινωνίας μας.
Ορισμένοι ορισμοί και πρωτοβουλίες της ΕΨΥ έχουν ήδη αναφερθεί στο παραπάνω κείμενο. Για λόγους πληρότητας, αναφέρονται επίσης οι ακόλουθες που δραστηριοποιούνται σε τοπικές γεωγραφικές περιοχές.
ΕΨΥ Kodex από την πρωτοβουλία ΕΨΥ (Γερμανία)
Εννέα αρχές παρουσιάζουν τους στόχους της ΕΨΥ και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις κατά την επιλογή μέτρων. Συμπληρώνονται από πέντε πεδία δράσης: Χειρισμός δεδομένων, εκπαίδευση, προστασία του κλίματος και των πόρων, δέσμευση και ένταξη των εργαζομένων. Η ΕΨΥ Kodex αναπτύχθηκε από τα εταιρικά μέλη της πρωτοβουλίας ΕΨΥ και δημοσιεύθηκε το 2021. Όλα τα μέλη δεσμεύονται να τηρούν τις αρχές και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με αυτές. Το συντονίζει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών της Γερμανίας και απευθύνεται όχι μόνο σε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία, αλλά και σε καταναλωτές.
Υπάρχουν πολλά άλλα κινήματα/πρωτοβουλίες ή συστήματα που έχουν παρόμοιους στόχους με την ΕΨΥ, δηλαδή τη δημιουργία θετικότερων αποτελεσμάτων για την κοινωνία και τον πλανήτη με τη χρήση της τεχνολογίας και την κατάλληλη χρήση των δεδομένων. Σε καμία συγκεκριμένη σειρά δεν περιλαμβάνουν:-
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Η ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο της εταιρικής υπευθυνότητας, προστατεύοντας τη φήμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των πελατών και των μετόχων στον οργανισμό
Διευκόλυνση και εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού με την καθιέρωση και τήρηση ενός Κώδικα Ψηφιακής Υπευθυνότητας που δηλώνει δημόσια και με διαφάνεια τη θέση του, όπως για παράδειγμα περιγράφεται από το Ίδρυμα Ethos.
Καθορισμός και συμφωνία του εταιρικού σκοπού, λαμβάνοντας υπόψη την συμμόρφωση για την υποστήριξη της κοινωνικής αξίας και της βιωσιμότητας στην ψηφιακή εποχή. Δημιουργία οργανωτικής κουλτούρας που επιτρέπει υπεύθυνες δράσεις των εργαζομένων και των ηγετών.
Εφαρμογή ισχυρής ψηφιακής διακυβέρνησης, για παράδειγμα ένα Συμβούλιο Ψηφιακής Δεοντολογίας με τη δέουσα προσοχή στη σύνθεσή του και τη διακυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας και της υποβολής εκθέσεων.
Υπέρβαση και υποστήριξη αυστηρότερων υπεύθυνων κανονισμών, τηρώντας και υποστηρίζοντας την εξέλιξη και αυξάνοντας την προβολή των κατάλληλων νομικών, κανονιστικών και ηθικών κανόνων ανά γεωγραφική περιοχή και αγορές (π.χ. δεδομένα/Τεχνητή Νοημοσύνη), πιστοποιήσεις (π.χ. ασφάλεια/ασφάλεια στο διαδίκτυο).
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Η δικαιοσύνη, η ισότητα, η πολυπολιτισμικότητα και η ενσωμάτωση οδηγούν στην ανάγκη αποτελεσματικής εμπλοκής διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, όπως οι πελάτες και οι εργαζόμενοι, στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και υπηρεσιών.
Καινοτόμα, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς προϊόντα και υπηρεσίες
Προώθηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της ένταξης
Υπεύθυνα εργασιακά δικαιώματα
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Προστασία των δεδομένων και του προσωπικού απορρήτου, ενδυνάμωση των ανθρώπων για να συμμετάσχουν και να αναπτύξουν δεξιότητες και προστασία από βλάβες για τη βελτίωση της φήμης και της εμπιστοσύνης.
Εφαρμογή ισχυρού απορρήτου
.Εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών δεδομένων
Προώθηση της βελτίωσης της κοινωνικής ψηφιακής ωριμότητας (δεξιότητες, εμπιστοσύνη και κατανόηση).
Προώθηση της ψηφιακής ευημερίας
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Ανάγκη να εξετάζεται ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος των αποφάσεων εντός του οργανισμού.
Σχέδιο για βιώσιμη και υπεύθυνη αυτοματοποίηση
Διαφάνεια με τα ενδιαφερόμενα μέρη οργανισμών με επαληθεύσιμα δεδομένα και αλγόριθμους τρίτων
Κοινοποίηση ψηφιακών οικονομικών οφελών με τους ενδιαφερόμενους φορείς
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Επιτάχυνση της καταναλωτικής ζήτησης για οικολογικά και κοινωνικά καλύτερα προϊόντα. Εκκόλαψη περισσότερης καθαρής τεχνολογίας και επένδυση σε πρωτοβουλίες βιώσιμου και κοινωνικού αντίκτυπου.
Επένδυση σε βιώσιμες/περιβαλλοντικές /αποτελεσματικές ανταμοιβές
Χρήση επαληθεύσιμων αντισταθμιστικών στοιχείων
Εταση οικονομικών μοντέλων που ευνοούν περισσότερο τις βιώσιμες πρακτικές.
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Μεταφορά από το ‘’Carbon Zero’’ ή το ‘’Carbon Negative’’ στο ‘’Planet Positive’’, δημιουργία θετικότερου αντίκτυπου στον πλανήτη από το πεδίο εφαρμογής του οργανισμού χρησιμοποιώντας ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες.
Αναφορά του αντίκτυπου της επιχείρησης σε σχέση με τις εκτιμήσεις αντίκτυπου τρίτων
Καινοτομία και θετικός αντίκτυπος εκτός των εταιρικών ορίων
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Μετρίαση του αντίκτυπου των τεχνολογικών επιπτώσεων των οργανισμών στο δρόμο προς το Carbon Zero ή το CarbonNegative και το Net Zero.
Εφαρμογή περιβαλλοντικής στρατηγικής Τεχνολογίας Πληροφοριών (Τ.Π.)
Μέτρηση, αναφορά, ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας & μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Copyright © 2024 Corporate Digital Responsibility - All Rights Reserved.
Check out the Digital Responsibility Forum for services and fractional consulting to help you on your CDR journey.